Martin Freeman

1. května 2014 v 13:06 | Polly |  Postavy
Životopis Martina Freemana (Bilbo)


Martin Freeman



Obecně


Národnost: britská

Oči: světle hnědé

Vlasy: světle hnědé

Výška: 170 cm (to už tu dlouho nebylo)

Filmografie


U Koncesvěta (2013) role:Oliver

Saving Santa (2013) role:Bernard

Svengali (2013) role:Don

Hobit role: Bilbo Pytlík

Piráti (2012) role: pirát se šátkem

Zvířata (2012) role:Albert

The Voorman Problem (2011) role:Doctor Williams

Co ty jsi za číslo? (2011) role:Simon

Nativity (2010) role:Paul Maddens

Sherlock (2010) role:Dr. John Watson

Neřízená střela (2010) role:Hector Dixon

Swinging with the Finkels (2010) role:Alvin Finkel

Micro Men (200 role:Chris Curry

Svengali (2009) role:Boss

HIV: The Musical (2009) role:James McKenzie

Boy Meets Girl (2009) role:Danny Reed

Rubbish (2007) role:Kevin

Lonely Hearts (2007) role:The Pig

Rembrandtova Noční hlídka (2007) role:Rembrandt

Jednotka příliš rychlého nasazení…(2007)role:Met Sergeant

Dedication (2007) role:Jeremy

Hezké sny (2007) role:Gary

Stopařův průvodce po galaxii (2005) role: Arthur Dent


Životopis

Martin (John Christopher) Freeman se narodil 8 září 1971 v hampshirském Aldershotu. Byl nejmladší z pěti dětí Geoffreyho a Philomeny Freemanových (má tři starší bratry a sestru). Bratr Tim byl v osmdesátých letech členem art-popové skupiny Frazier Chorus, další bratr Jamie je hudebník a website výtvarník. Jeho rodiče se rozvedli, a tak bydlel u otce. Bohužel jeho otec Geoffrey zemřel, když mu bylo sedm let, a proto se musel vrátit zpět k matce a nevlastnímu otci Jamesovi.

Ta zemřela o tři roky později, a tak se o něj začala starat nová rodina. Navštěvoval salesiánskou školu v Chertsey. V 15 letech začal navštěvovat dramatický kroužek, což naznačilo, jakým směrem se bude ubírat jeho další studium. V 17 letech proto přestoupil na londýnskou "Central school of speech and drama".

Během studia se věnoval amatérskému divadlu a nahrál voiceovery pro seriál z produkce Channel 4 Passenger. Po odchodu ze školy získal několik hereckých příležitostí v britském Národním divadle, v televizních seriálech i ve filmech.

V roce 2000 se seznámil se svou nynější partnerkou, herečkou Amandou Abbington, se kterou má v současnosti syna a dceru. V roce 2011 vyhrál cenu BAFTA za nejlepší výkon ve vedlejší roli za výkon v seriálu "Sherlock". V roce 2013 získal cenu MTV pro nejlepšího hlavního hrdinu za ztvárnění Bilba Pytlíka v "Hobitovi".


Zajímavosti
  • Je věřící katolík
  • Je vegetarián
  • Hrál squash za britský národní tým v kategorii 9-14 let
  • Prohlašuje, že není nic lepšího než měkoučký gauč
  • S Benedictem Cumberbatchem, se kterým hraje v seriálu Sherlock, si zahrál i ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť. Benedict zde namluvil draka Šmaka a Nekromanta. Na natáčení se ale nepotkali.



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jeremiáš Jeremiáš | Web | 22. května 2014 v 19:35 | Reagovat

Chybí mi tu Stopařův průvodce po galaxii, ale jinak super článek.

2 Irith Irith | Web | 22. května 2014 v 20:01 | Reagovat

[1]: Pardon, hned opravím.

3 marie marie | E-mail | 11. ledna 2015 v 19:30 | Reagovat

Já ho zbožňuju :-)  :-P  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama