Elijah Wood

30. dubna 2014 v 16:10 | Delfi |  Herci
Životopis Elijaha Wooda (Frodo)


Elijah Wood



Obecně

Národnost: Americká
Oči: Modré
Vlasy: Hnědé
Výška: 168 cm

Filmografie


1989 Návrat do budoucnosti II - chlapec hrající videohru
1990 Avalon - Michael Kaye
1990 Child in the Night - Luke
1990 Vnitřní záležitosti - Sean Stretch
1991 Prázdniny v ráji - Williard Young
1992 Day-O - Dayo
1992 Radio Flyer - Mike
1992 Věčně Mladý - Nat Cooper
1992 The Witness - malý chlapec
1993 Dobrodružství Hucka Finna - Huckleberry Finn
1993 Dobrý Synek - Mark Evans
1994 Strom snů - Stuart Simmons
1994 Všude dobře, doma nejlíp - North
1996 Delfín Filip - Sandy
1997 Ledová Bouře - Mikey Carver
1997 Oliver Twist - Jack Dawkins
1998 Drtivý dopad Leo Beiderman
1998 Fakulta Casey Connor
1999 Střípky vzpomínek - Barney Snow
1999 Černá a bílá - Wren
2000 Řetěz Bláznů - Mikey
2001 Pán prstenů: Společenstvo Prstenu - Frodo Pytlík
2002 Sladkých 17 - Jones Dillo
2002 Prach a popel - John Sullivan
2002 Pán prstenů: Dvě věže - Frodo Pytlík
2002 Dobrodružství Toma Palečka a Malenky - Tom Thumb
2003 Spy Kids 3-D - Ten Kluk
2003 Pán prstenů: Návrat Krále - Frodo Pytlík
2004 Věčný trik neposkvrněné mysli - Patrick
2005 Sin city - Kevin
2005 Naprosto osvětleno - Jonathan Safran Foer
2005 Hooligans - Matt Buckner
2006 Happy Feet - Mumble
2006 Paříži, miluji tě - americký turista
2006 Bobby - William
2006 Den zlomu - Aaron Feller
2008 Oxford Murders - Martin
2009 Číslo 9 - Číslo 9
2012 Maniak - Frank Zito
2012 Hobit: Neočekávaná Cesta - Frodo Pytlík

Životopis

Elijah Jordan Wood se narodil 28. ledna 1981 jako druhý syn matky Debrah a otce Warrena Wooda.
Woodův herecký talent se začal projevovat v již velmi útlém věku, ale výrazněji uplatňovat se začal až na základní škole. Nejprve si zahrál menší roli ve školním představení muzikálu The Sound of Music a o rok později již získal titulní roli v představení Čaroděj ze země Oz. Od roku 1988 Wood příležitostně pracoval jako dětský model a herec v regionálních reklamách, ale jeho skutečná filmová kariéra začala, když mu bylo devět. V tomto věku ho jeho matka přihlásila do soutěže pro vyhledávání nových talentů Annual International Modelingand Talent Associantion Convention, kde si ho téměř okamžitě všiml hledač talentů Gary Scalzo, který Woodovi doporučil, aby se stal hercem. I na základě tohoto doporučení se rodina rozhodla přestěhovat do Los Angeles.
Přestože si Wood dokázal vybírat herecky velmi přitažlivé a zajímavé role, nezanevřel ani na účast ve větších filmech či ve filmech tzv. "lehčích" žánrů. Do této kategorie se dají řadit snímky Delfín Filip, Drtivý dopad nebo Fakulta. Právě při natáčení Fakulty se Wood dozvěděl o castingu rolí do velkofilmu Pán prstenů, a přestože znal úmysl režiséra Petera Jacksona - obsadit do role hobitů pouze britské herce, rozhodl se ucházet o roli Froda Pytlíka. Roli nakonec získal a tato událost významně ovlivnila nejen jeho profesionální, ale i soukromý život.

Zajímavosti

  • Jako malý pořád na něco šplhal a dostal proto přezdívku Monkey.
  • Rád čte, kdykoliv je to možné.
  • Kdyby nebyl hercem, chtěl by se stát tajným agentem.
  • Mezi jeho zlozvyky patří kousání nehtů. Prý dokonce i na nohou. (To teda fakt netuším, jak to dělá)
  • Je to blázen do muziky. (Na mě nemá)
  • Znamení zvěrokruhu: Vodnář
  • Je křestanského vyznání.
  • Má dva psy, Rascala a Levone
  • Auto: Mini Cooper a BMW Z-8
  • Koníčky: čtení, kolečkové brusle, fotografování, plavání, hokej, vaření, surfování, šerm, basketball, hraní, sbírá Star Wars a akční figurky, zpěv a muzika, má mnoho cédéček, vytvořil si malé hudební vydavatelství SIMIAN records (www.simianrecords.com)
  • Vpravo dole na břiše má elfskou devítku
  • Jeho nejoblíbenější barva je modrá
  • Nejoblíbenější kniha je: Hobit (J.R.R.Tolkien) a Zvoník od Matky boží (Victor Hugo)
  • Ve škole ho bavila angličtina a dějepis
  • Jeho nejoblíbenější film je Star Wars (Mám pocit, že tímto filmeme jsou "postiženi" všichni herci hobitů, určitě tedy Billy Boyd a Diminic Monaghan), Statečné Srdce, Nebeská Stvoření (The Heavenly Creatures)
  • Nejoblíbenější herci: Tim Roth a Emma Thomson
  • Nejraději k jídlu má domácí bramborový salát
  • Nejoblíbenější hudba: The Smashing Pumpkins, Massive Attack, The Beatles

Některé věci okopírované z blogu Ernil-i-pheriannath s laskavým svolením jeho autorky.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Michelle Michelle | E-mail | Web | 25. června 2014 v 18:16 | Reagovat

Tim Roth? Stejného přijmení jsou moji prarodiče z matčiny strany :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama